Har du spørgsmål så ring på

Vi tilbyder også
Røntgen

Røntgen

Hvad kan man se med røntgen?

En almindelig røntgenundersøgelse, som mange af os har prøvet, kan udføres på alle dele af kroppen, men er specielt velegnet til at vurdere brystkassen og skelettet. Ved undersøgelser af mindre knogler bruges en meget lille dosis røntgenstråler. Ofte består undersøgelsen af flere enkeltoptagelser.

Hvad er røntgenstråler?

Røntgenstråler er elektromagnetiske bølger ligesom radiobølger og lys. Vi udsættes dagligt for stråling fra vores omgivelser. Det kaldes for baggrundsstråling. Baggrundsstråling kan komme fra jorden, verdensrummet, byggematerialer, luften og maden. Stråledosis måles i enheden mSv (milli Sievert). I Danmark ligger baggrundsstrålingen på ca. 3mSv. Vi kan sammenligne den dosis man får ved at få foretaget en undersøgelse af lunger og hjerte som svarende til 10 dages normal baggrundsstråling.

Er røntgenstråler skadelige?

Vi bliver hver dag udsat for baggrundsstråling fra omgivelserne – fra jorden, luften vi indånder, maden vi spiser og fra byggematerialer. Baggrundsstrålingen i Danmark er ca. 3 mSv om året. Hver røntgenundersøgelse giver os en lille yderligere stråledosis – der varierer fra få dages til få års naturlig baggrundsstråling. Mængden af stråling afhænger af undersøgelsestype.

Fordelen ved at få stillet en korrekt diagnose og dermed en rigtig behandling, vil være større end risikoen ved en røntgenundersøgelse.

Beskyttelse af de reproduktive organer:

Yngre mennesker der får foretaget en røntgenundersøgelse af den nederste del af maven, bækkenet, hofter eller lænden vil i det omfang, det er muligt, blive beskyttet med blyafdækning for at undgå bestråling af æggestokke og testikler. Der kan dog være undersøgelser, hvor blyafdækningen kan dække over vigtige informationer i billedet og derfor ikke kan anvendes.

Er du gravid eller i den fødedygtige alder?

Da et foster er følsom overfor røntgenstråler er det vigtigt at få oplyst om en eventuel graviditet. Der tages specielle forholdsregler, når der laves røntgenundersøgelser tæt på livmoderen og personalet vil derfor spørge, om der er mulighed for, at du er gravid.

Husk!

 • At fortælle personalet, hvis du er gravid.
 • At fortælle den læge, der henviser dig til en røntgenundersøgelse om eventuelle tidligere undersøgelser, måske kan den bruges frem for en ny.

Forberedelse til røntgenundersøgelse: 

Der kræves ingen forberedelse forud for en røntgenundersøgelse.

Inden undersøgelsesstart skal du have en henvisning fra egen læge eller en speciallæge. Dette er et krav fra Sundhedsstyrelsen.

Skriftligt svar på undersøgelse foreligger ca. efter 4 hverdage.

Vi tilbyder røntgen af:

 • Brystkasse(hjerte-lunger)
 • Rygsøjlen
 • Skulder/albueled/over- og underarm/håndled/hænder
 • Bækken/hofteled/lår/knæ/underben/fodled/fødder

 

Tilbage til vores ortopædkirurgi side

Vi kan bl.a. hjælpe dig med:

Læs mere

Ortopædkirurgi

Uanset om skaden er akut eller kronisk står vi klar til at hjælpe dig. Vi er specialister i indsættelse af kunstige hofte-, og knæled, fodkirurgi, håndkirurgi, knækirurgi, og skulderkirurgi.
Læs mere

Plastikkirurgi

På Kysthospitalet Skodsborg går vi ikke på kompromis med etik, sikkerhed og kvalitet ved kosmetisk kirurgi. Vi giver dig professionel vejledning og anerkender dine individuelle behov.
Læs mere

Mave-tarmkirurgi

Kysthospitalet Skodsborg er specialister i brok og galde problemer. Vi tilbyder hurtig behandling uden ventetid på et højt fagligt niveau med anvendelse af den nyeste og mest skånsomme teknologi.

Vores patienter siger

 • Lægen var yderst kompetent og samtidig fokuseret på, at jeg skulle forstå og informeres
  Stephanie Haut, Idrætsskader
 • Jeg var ikke længere end godt to en halv time på Skodsborg Hospital, men fra dét øjeblik ”min” sygeplejerske tog over, oplevede jeg ikke andet end ro og menneskelig varme
  Maria Luz, Mave Tarmkirurgi
 • Top professionelt personale, omhyggelighed og luksus er, hvad du møder på Kysthospitalet
  Ida Kruse, Plastikkirurgi
Flere udtalelser
Skriv til os

Kontakt os

 

Se vores video

Se flere videoer